زنگ زدگی اتفاقی ست که ممکن است برای لوازم آهنی اطراف ما که در معرض آب، رطوبت و حتی هوا هستند، رخ دهد. حتی فولاد که یکی از آلیاژهای سخت آهن و ترکیب شده با کربن است و از استحکام بسیاری برخوردار می باشد نیز در معرض خطر زنگ زدگی قرار دارد. البته در سال 1912 میلادی فولاد ضد زنگ اختراع شد. به دلیل جذابیت این موضوع، قصد داریم در این مقاله به دلایل زنگ نزدن فولاد ضد زنگ بپردازیم. بنابراین اگر می خواهید بدانید فولاد ضد زنگ چیست و چرا فولاد ضد زنگ، زنگ نمی زند؟ حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فولاد آلیاژی از آهن است که دو درصد جرم آن از کربن تشکیل شده است. این فلز در قسمت های مختلف زندگی ما مثل ساخت قطعات ماشین، پایه های صندلی، قاشق، چنگال، انواع آچار مثل آچار آلن ، آچار فرانسه ، آچار لوله گیر ، انواع مته مثل مته فولاد ، مته پنج شیار و ... کاربرد دارد. فولاد با وجود استحکام زیاد خود، مثل بسیاری از آلیاژهای آهن نقطه ضعف بزرگی دارد و آن احتمال اکسید شدن و زنگ زدگی است. البته با رفع این نقص و ساخت فولاد ضد زنگ ، این آلیاژ حتی در صورت قرار گرفتن در شرایط اکسیداسیون، در برابر زنگ زدگی مقاوم است. فولاد معمولی، از 99 درصد آهن و حدود 0.2 درصد تا 1 درصد کربن و فولاد ضد زنگ از 62 تا 75 درصد آهن، یک درصد کربن و بیش از 10.5 درصد کروم تشکیل شده است.در ادامه به تاریخچه تولید فولاد ضد زنگ ، همچنین ترکیبات فولاد ضد زنگ و دلیل اکسید نشدن فولاد ضد زنگ خواهیم پرداخت.
تولید فولاد ضد زنگ یا همان استنلس استیل در یک دوره زمانی صد ساله اتفاق افتاد و دستاورد چندین نفر است.
در سال 1821 میلادی، پیر برتیر (Pierre Berthier) متوجه شد که آلیاژهای آهن - کروم در برابر برخی اسیدها مقاوم هستند ولی نمونه های برتیر ترکیب مناسب برای داشتن خواص زنگ زنگ بودن را نداشت. یک فرانسوی به نام براستلین (Brustlein) در سال 1875 اهمیت سطوح کم کربن را به رسمیت شناخت.
از آن جا که در آن زان تخصص کافی برای رسیدن به این ترکیب شیمیایی ضد زنگ وجود نداشت، این امر به درازا انجامید. پس از دو دهه چندین محقق تولید فولاد ضد زنگ را در شرایط آزمایشگاهی توسعه دادند. لوئیس گیللت تحقیقاتی را درباره ترکیبات آلیاژی که امروزه به عنوان گریدهای 410 – 420 – 440 و 446 شناخته می شود، منتشر کرد و مطالعات دقیقی از ساختار متالورژی اولیه برای فولاد ضد زنگ آستنیتی منتشر کرد.فیلیپ مونارتز آلمانی نیز در سال 1911 میلادی رابطه بین محتوای کروم و مقاومت در برابر خوردگی را به نام خود ثبت کرد.
هری برلی، متالورژیست انگلیسی در سال 1912 میلادی در حالی که مشغول مطالعه آلیاژهای فولادی برای جلوگیری از خوردگی در لوله تفنگ بود، به طور اتفاقی به ترکیب فلاد ضد زنگ رسید و آلیاژی از آهن، کروم، نیکل و کربن ایجاد کرد. البته گفته می شود هری برلی متوجه شد این آلیاژی که تولید کرده است مناسب لوله تفنگ نیست، بنابرای آن را در حیاط خلون خود انداخته و پس از گذشت چند هفته از براقیت و عدم زنگ زدگی آن متعجب شده است. در نهایت آن ماده را توسعه داده و در سال 1915 آن را به عنوان فولاد ضد زنگ به جهانیان معرفی کرده است.
در ابتدا لازم به توضیح است که زنگ زدگی به خودی خود برای انسان مضر نیست ولی می تواند باعث خوردگی آهن و زشت و ناایمن شدن آن شود. بنابراین ترجیحا برای ساخت اغلب لوازم موجود در صنعت و لوازم خانگی از فولاد ضد زنگ استفاده می شود.
وقتی آهن با اکسیژن هوا واکنش می دهد، اکسید آهن تشکیل می شود و به این ترتیب فولاد معمولی دچار زنگ زدگی می شود ولی ترکیبات شیمیایی به کار رفته در فولاد ضد زنگ مانع رسیدن اکسیژن هوا به آهن فولاد می شود و به این ترتیب واکنش اکسیداسیون و زنگ زدگی رخ نمی دهد.
فولاد ضد زنگ از کروم، مولیبیدن، ازت، آهن و کربن تشکیل شده است. همانطو که پیش تر هم اشاره کردیم، فولاد ضد زنگ بیش از 10.5 درصد (حدود 11 درصد) کروم دارد که به دلیل ترکیب شدن آن با سایر عناصر مذکور، مقاومت فولاد افزایش می یابد، همچنین از زنگ زدن فولاد جلوگیری می کند. نیکل نیز انعطاف پذیری فولاد را افزایش می دهد.
از نظر متالورژی و نوع ترکیبات شیمیایی فولاد به دسته های زیر تقسیم می شود:
دسترسی سریع |
تماس با ابزار میهن |
فروش حضوری - تهران ، میدان امام خمینی (ره ) ، خیابان فردوسی ، پلاک 68 ، فروشگاه ابزار میهن
66716625
|