انواع روش های لحیم کاری | لحیم کاری سخت و نرم

لحیم کاری فرایند اتصال دو یا چند قطعه الکترونیکی به یکدیگر از طریق ذوب شده لحیم در اطراف محل اتصال است. لحیم دراصل یک آلیاژ فلز است که با گرما ذوب می شود و در اثر خنک شدن، جامد می شود و بین قطعات پیوند الکتریکی قوی ایجاد می کند. 
اگر تاکنون فقط یک دستگاه الکترونیکی را باز کرده باشید، حتما مشاهده کرده اید که قطعات آن با استفاده از تکنیک لحیم کاری به یکدیگر متصل شده اند. شناخت انواع روش های لحیم کاری مثل روش لحیم کاری سخت و روش لحیم کاری نرم برای مهندسان، تکنسین ها و تعمیرکاران حوزه الکترونیک بسیار مهم است و جزو مهارت هایی است که حتما باید بیاموزند.
در این مقاله به انواع روش های لحیم کاری خواهیم پرداخت و در انتها بهترین روش لحیم کاری را معرفی خواهیم کرد. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید

انواع روش های لحیم کاری

قبل از پرداختن به انواع روش های لحیم کاری ، بهتر است ابتدا این فرایند را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم. وسایل الکترونیکی و الکتریکی دارای قطعات فلزی بزرگ و کوچک هستند. در واقع با اتصال این قطعات به یکدیگراست که یک وسیله الکترونیکی ساخته می شود. گاهی این قطعات دچار مشکل می شوند و نیاز به تعمیر یا تعویض پیدا می کنند. برای این کار از تکنیک لحیم کاری استفاده می شود. 
لحیم کاری با روش های مختلفی قابل انجام است. البته هدف نهایی یک چیز است ولی با توجه به نوع قطعات ممکن است روش های مختلفی برای لحیم کاری آن قطعه به کار گرفته شود.
نمودار انواع لحیم کاری شامل لحیم کاری نرم، لحیم کاری سخت، لحیم کاری بریزینگ و لحیم کاری نقره
همانطور که در شکل بالا مشهود است، لحیم کاری به دو دسته تقسیم می شود :
  • لحیم کاری نرم (Soft Soldering)
  • لحیم کاری سخت (Hard Soldering) : لحیم کاری سخت خود به دو دسته تقسیم می شود : 
  1. لحیم کاری نقره (Silver Soldering)
  2. بریزینگ (Brazing)
در ادامه به طور جداگانه و مفصل به توضیح هر یک از روش های مذکور خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانید : خطرات لحیم کاری

لحیم کاری نرم چیست ؟

روش لحیم کاری نرم معمولا در الکترونیک استفاده می شود. در واقع این روش، فرآیندی برای نصب قطعات ترکیبی بسیار ریز با دمای مایع شدن پایین است که در حین لحیم کاری شکسته شده اند و در دمای بالا انجام می شود. اغلب از آلیاژ قلع-سرب به عنوان پرکننده فضا در لحیم کاری نرم استفاده می کنند. دمای مایع شدن آلیاژ پرکننده نباید زیر 400 درجه سانتی گراد باشد. در این روش از مشعل گاز به عنوان منبع گرما دهنده استفاده می کنند. 

البته لازم به ذکر است که از آلیاژ قلع - روی و هچنین از آلیاژ روی - آلومینیوم  (برای اتصال آلومینیوم)، از آلیاژ کادمیوم - نقره (برای قدرت در دمای بالا)، از آلیاژ قلع - بیسموت و قلع - نقره (برای محصولات الکتریکی) و از آلیاژ سرب - نقره (برای استحکام بالاتر از دمی اتاق و تضعیف تقابل) نیز در این نوع روش لحیم کاری استفاده می شود.

ضمنا لازم به ذکر است که روغن لحیم ، مایع فلاکس ، ذره بین ، فرچه آنتی استاتیک و مچ بند آنتی استاتیک جزو لوازمی هستند که برای لحیم کاری مورد استفاده قرار می گیرند.

لحیم کاری سخت چیست ؟

لحیم کاری سخت نیز یکی از روش های لحیم کاری است. این نوع لحیم کاری، نسبت به لحیم کاری نرم، اتصال قوی تری ایجاد می کند. در انی روش، یک لحیم کاری جامد، دو عنصر فلز را با پخش شدن در منافذ قطعه که به علت دمای بالا ایجاد می شوند، به هم متصل می کند.

فلز پرکننده در این روش در دمای بیش از 450 درجه سانتی گراد ذوب می شود و دمای ذوب آن از فلز پایه کمتر است.

همانطور که پیش تر اشاره شد، لحیم کاری سخت خود به دو دسته تقسیم می شود : 

  • لحیم کاری نقره : 
این روش از آلیاژ حاوی نقره به عنوان فلز پرکننده فضا استفاده می شود و به عنوان یک روش بدون کثیفی شناخته می شود. 
  • بریزینگ :
در این روش از فلز برنج به عنوان فلز پرکننده فضا استفاده می شود. این روش برای اتصال دو ترمینال فلزات پایه با تشکیل پرکننده فضای فلزی مایع است که با کشش یک لوله از طریق اتصالات عبور می کند و خنک می شود تا از راه انتشار و مغناطیس اتمی یک اتصال جامد ایجاد نماید

تفاوت لحیم کاری سخت و نرم

قطعا با مطالعه بخش های قبلی متوجه تفاوت لحیم کاری سخت و نرم شده اید. با این حال قصد داریم در این قسمت به ذکر تفاوت های لحیم کاری سخت با لحیم کاری ماده بپردازیم :
  • لحیم کاری نرم با هویه انجام می شود و نقطه ذوب ماده پرکننده در فرایند لحیم کاری زیر 450 درجه سانتی گراد می باشد ولی در لحیم کاری سخت، نقطه ذوب ماده پرکننده بالای 450 درجه سانتی گراد است.
  • سرعت جوش در لحیم کاری سخت بیشتر از لحیم کاری نرم است.
  • استحکام بین فلزات در روش بریزینگ بسیار بالا است، یعنی حدودا 600 مگا پاسکال است ولی استحکام صورت گرفته در لحیم کاری نرم به این اندازه نیست.

مزایای لحیم کاری سخت چیست ؟

احتمالا تا به اینجای مقاله متوجه مزایای لحیم کاری سخت شده اید. در ادامه به ذکر مزایای بیشتر این روش خواهیم پرداخت :
  • اتصال صورت گرفته در لحیم کاری سخت بسیار قوی است و به این راحتی از بین نمی رود و تا مدت های بسیار طولانی برقرار می ماند.
  • در لحیم کاری سخت، محدودیتی برای اتصال فلزها نیست. به عبارت دیگر، در این روش هم می توان دو فلز هم جنس یا غیرهم جنس را به یکدیگر متصل کرد. 
  • از روش لحیم کاری سخت علاوه بر اتصال فلزات، برای اتصال سرامیک ها نیز می توان بهره برد.
  • لحیم کاری سخت هم به صورت دستی و هم اتوماتیک قابل نجام است. البته انتخاب روش دستی یا اتومات به اجزا و موارد دیگر بستگی دارد.
  • لحیم کاری سخت برای انواع قطعات کوچک، بزرگ، نازک، ضخیم  اتصالات نبشی قابل انجام می باشد و محدودیتی از این لحاظ وجود ندارد.
ارسال نظر / پرسش در مورد انواع روش های لحیم کاری
CAPTCHA
آخرین نظرات
با سلام. میخواستم درصورتیکه مطلع هستید درباره پیشوندهایی که در این اسپری در بازار موجود است توضیح بفرمایید. مثلا: RZ-40 یا MD-40 یا دیگر اعداد و ارقام. ممنون میشوم. اسپری WD-40 اصل انگلیسی
سلام چطور می تونم سفارش بدم؟ چسب آنتی باکتریال توالت فرنگی و دلیل سیاه شدن آن
سلام ببخشید، کلیر کاسپین رنگ شفاف دارد یا متمایل بە رنگ زرد است؟ اسپری کیلر کاسپین caspian
الان همه جا قیمت ۷۵۰ گرمی ۳۰۰ تومان هست چه خبره ۴۰۵ تومان ؟ رزین اپوکسی نیمه غلیظ
ازشما بابت کیفیت عالی اسپری شما وهمینطور پشتیبانی بسیار خوب تون تشکر میکنم ومطمعن هستم هر کس ازشما خرید کنه مشتری همیشگی شما خواهد بود . اسپری رنگ متالیک مشکی صدفی M800 دوپلی کالر گلد
کیفیت چسب بسیار بد و دیر چسب هست چسب ساندیسی قطره ای فاینال final
سلام روز خوش، ممنون بابت مقاله کاملتون. این مقاله چسب اپوکسی از تمامی مقاله هایی که در (ت..، و... شیمی، د ... کالا) خوندم کامل تر بوده. چسب اپوکسی چیست ؟
Mrccccc az ersal b muqatun va eshantun toon 😍😍😍😍🙏🏼🙏🏼🌹🌹🌹♥️ چسب ساندیسی قطره ای مپل مکس 502 maple max
تماس با ابزار میهن
فروش حضوری - تهران ، میدان امام خمینی (ره ) ، خیابان فردوسی ، پلاک 68 ، فروشگاه ابزار میهن
66716625
فروشگاه ابزار آلات صنعتی، ساختمانی و چسب میهن ابزار
فروشگاه اینترنتی ابزار میهن با موضوع فروش انواع ابزار و چسب ، یک فروشگاه اینترنتی در قلب بازار تهران با تنوع حدود 4000 محصول می باشد. لذت خرید اینترنتی را با ما تجربه کنید.

 

تمامی حقوق مادی و معنوی وب سایت ، متعلق به فروشگاه ابزار ، ابزار میهن می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح