گریس لیتیوم یا همان گریس نسوز یکی از بهترین انواع گریس محسوب می شود که همانند روغن صنعتی دارای خاصیت روان کنندگی قطعات صنعتی می باشد. در واقع گریس لیتیوم با این ویژگی مانع سایش قطعات متحرک به کار رفته در ماشین آلات و دستگاه های صنعتی می گردد و به این ترتیب استهلاک دستگاه را کاهش می دهد. گریس لیتیوم از نظر ساختاری و در نتیجه از نظر ویژگی با گریس های معمولی متفاوت است. از این رو در این مقاله به طور مفصل به ویژگی های گریس لیتیوم، تفاوت گریس لیتیوم با گریس معمولی و ابزارآلات مناسب برای گریس کاری با گریس لیتیوم خواهیم پرداخت. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، یکی از ویژگی های گریس لیتیوم خاصیت روانکاری است که وقتی بین دو قطعه متحرک و تحت فشار بالا استفاده می شود، خطر سایش، خوردگی و در نهایت فرسودگی و از بین رفتن آن قطعات را کاهش داده و عمر مفید دستگاه را افزایش می دهد. از آن جا که گریس لیتیوم یا به اصطلاح گریس پایه لیتیوم یکی از انواع گریس می باشد، بنابراین بهتر است از قبل از پرداختن به آن، ابتدا به طور مختصر به گریس و انواع آن بپردازیم.
گریس با فرمول شیمیایی C18H38 ماده ای جامد یا نیمه جامد است که از مشتقات نفتی و یک یا چند نوع صابون و یک پرکننده (یا بدون پرکننده) تولید می شود و توسط دستگاه هایی مانند گریس پمپ سطلی استفاده می شوند. بنا به تعریفی دیگر، گریس یک ماده جامد یا نیمه جامد است که از ترکیب یک پرکننده در داخل روغن ساخته می شود و با توجه به مواد افزودنی به کار رفته در آن می تواند ویژگی و مصارف مختلف و متفاوتی داشته باشد. به همین دلیل گریس ها انواع مختلفی دارند. همه انواع گریس ها به دو دسته کلی گریس معمولی و نسوز تقسیم می شوند که ویژگی اصلی و مشترک همه انواع گریس ها، روانکاری (روان کنندگی) قطعات در ماشین آلات و دستگاه های صنعتی است.
گریس ها با توجه به ترکیبات به کار رفته در ساخت آن ها به چند دسته تقسیم می شوند :
ترکیب مشترک به کار رفته در انواع گریس ها عبارت است از :
روغن، ضخیم کننده یا همان thickener و افزودنی ها یا به اصطلاح additives
روغن پایه در هر یک متفاوت است و مواد افرودنی نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد تفاوت در گریس های مختلف است. احتمالا این سوال در دهن شما ایجاد شده که ضخیم کننده چه نقشی در گریس ها دارد؟ در پاسخ به این پرسش لازم به ذکر است که ضخیم کننده که اصطلاحا اسفنجی نیز شناخته می شود، روان کننده یا همان ترکیب روغن پایه و مواد افزودنی را در خود نگه می دارد.
حال نوبت به موضوع اصلی مقاله یعنی گریس لیتیومی رسیده است. اینکه بدانیم گریس لیتیومی چیست و دارای چه ترکیباتی است؟
چنانچه یک قطعه صنعتی متحرک باشد، برای جلوگیری از خوردگی و سایش آن می توان از گریس پایه کلسیومی استفاده کرد. گریس پایه کلسیمی تنها خاصیت روان کنندگی دارد. اگر قطعه مورد نظر در خطر آتش سوزی و انفجار باشد می توان از گریس پایه سدیم نیز استفاده کرد ولی اگر قطعه یا قطعات مورد نظر نیاز به آب بندی نیز داشته باشند، گریس سدیم پاسخگو نخواهد بود. در چنین شرایطی گریس همه کاره یا همان گریس لیتیوم بهترین گزینه می باشد. ضمنا گریس لیتیوم برای قطعاتی که تحت فشار بالایی قرار دارند نیز مناسب است. حال اگر قطعه مورد نظر تحت فشار بسیار بالایی قرار داشته باشد ، می توان از گریس لیتیومی EP استفاده کرد. در واقع گریس لیتیوم EP دارای نوعی مواد افزودنی است که گریس را قادر به تحمل فشار بسیار بالا می نماید.
البته برای روانکاری قطعات از اسپری wd40 که یک نوع روان کننده می باشد ، نیز استفاده می شود.
مهمترین ویژگی های گریس لیتیوم عبارتنداز :
همانطور که در بخش های قبلی اشاره شد، ویژگی های ترکیبات سازنده گریس لیتیوم باعث شده تا این نوع گریس در مواردی که قطعات صنعتی تحت فشار بالا و در معرض خظر آتش سوزی، خوردگی و فرسایش قرار داشته و یا نیاز به آب بندی دارند، قابل استفاده باشد. حال در این قسمت به ذکر برخی از متداول ترین کاربردهای گریس لیتیوم خواهیم پرداخت :
برای روان سازی قطعات داخلی خودرو نیز می توانید از روغن واسکازین استفاده کنید.
چنانچه قصد تهیه گریس برای آب بندی، ضد زنگ کردن و روانکاری کردن قطعات تجهیزات و ماشین آلات خود را دارید، می بایست ابزاری مناسب آن را نیز تهیه کنید. دلیل الزام خرید ابزار گریس کاری این است که گریس ها ماده ای جامد یا نیمه جامد هستند و همین امر انتقال و تزریق آن به درون قطعات مورد نظر را سخت می کند. به همین دلیل می بایست ابزار مناسبی جهت تزریق گریس به داخل قطعات و تجهیزات مورد نظر نمود. ابزار مورد استفاده برای این منظور عبارتنداز :
گریس پمپ ، گریس پمپ سطلی ، گریس پمپ دستی ، گریس پمپ بادی ، گریس پمپ برقی و پریس پمپ نقطه ای
لازم به توضیح است که از گریس پمپ های دستی برای گریس کاری در ابعاد کوچک و از گریس پمپ های بادی برای روانکاری در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی استفاده می شود، چرا که نسبت به گریس پمپ های دستی روانکاری دقیق تر و قوی تری دارند.
در پایان لازم به ذکر است که اگر قصد گریس کاری سطوح و قطعاتی را دارید که دسترسی به آن ها آسان نیست، استفاده از اسپری گریس لیتیوم را به شما پیشنهاد می کنیم.
دسترسی سریع |
تماس با ابزار میهن |
فروش حضوری - تهران ، میدان امام خمینی (ره ) ، خیابان فردوسی ، پلاک 68 ، فروشگاه ابزار میهن
66716625
|