طبق تغییراتی که سیستم صوتی از ابتدای پیدایش تا کنون داشته است، امروزه سیستم صوتی ماشین از بخش ها و اجزای مختلفی تشکیل شده است. بسته به مدل خودرو، کلاسی که در آن قرار دارد، تولیدکننده و سطح قیمتی خودرو، سیستم هایی با اجزای مختلف روی خودرو نصب می شود به طوری که اضافه شدن برخی از اجزا سیستم صوتی آن را در بین آپشن های تیپ های فول قرار می دهد.
به طور کلی اجزای سیستم صوتی عبارتنداز :
هدیونیت به نوعی هسته مرکزی سیستم صوتی محسوب می شود. این بخش همان بخشی است که در گذشته تحت عنوان ضبط شناخته می شد و در اصل اولین و مهم ترین رابط بین سیستم و راننده یا سرنشینان همین هدیونیت است.
پس هدیونیت، کنسول سیستم صوتی خودرو می باشد که در گذشته کاست و امروزه سی دی پخش می کند. هدیونیت های امروزی خروجی AUX و USB نیز دارند و به این ترتیب امکان پخش و شنیدن موزیک از فلش مموری و گوشی موبایل برای راننده و سرنشینان فراهم می شود.
همانطور که مستحضر هستید، هدیونیت های جدید قابلیت جدا شدن از پنل مرکزی را دارند که باعث افزایش امنیت می شود.
هدیونت ها دو نوع دارند :
1. پخش تک دین
2. پخش دو دین
تفاوت این دو نوع هدیونیت در ابعاد ان هاست. پخش های تک دین ارتفاعی حدود 5 سانتی متر دارند و پخش دو دین ارتفاعی دو برابر ارتفاع پخش تک دین دارد و برخی از ان ها نیز دارای نمایشگر هستند.
البته امروزه از یونیت ها و سیستم صوتی این دش استفاده می شود که نمایشگر در این نوع سیستم صوتی به عنوان هسته مرکزی و جدا از نل هدیونیت روی داشبورد نصب می گردد. بهترین بودن در هدیونیت ها با تعداد خروجی های صدا، آمپیلی فایرها، توییترها و ووفرهایی است که می توانند پشتیبانی کنند، تعریف می شود.
برای پخش صدایی که از روی کاست، سی دی یا فلش توسط هدیونیت خوانده می شود، باند (بلندگو یا اسپیکر) استفاده می شود. باندها به دو دسته کلی تقسیم می شوند :
1. باندهای گرد : این باندها خود به سه دسته 10، 13 و 16 تقسیم می شوند. از باند 10 که کوچکتر است برای داشبورد، از باند 13 برای درهای عقب و از باند 16 برای درهای جلو استفاده می شود. باند فابریک اغلب خودروها از نوع گرد است.
2. باندهای بیضی یا خربزه ای : این نوع باندها به دو دسته تقسیم می شوند. دسته ای که آمپلی فایر را ساپورت نمی کند و دسته ای که آمپلی فایر را ساپورت می کند.
دسته ای که آمپلی فایر را ساپورت نمی کنند بین 150 الی 400 وات قدرت دارند و در صداهای زیاد دچار نویز می شوند و قابلیت استفاده از حداکثر صدا در این نوع از باندها وجود ندارد.
دسته ای که آمپلی فایر را ساپورت می کند در صدای بالا دچار نویز نمی شود و کیفیت بسیار بالایی دارد.
این جزء از سیستم صوتی خودرو نیز نوعی باند یا بلندگو محسوب می شوند که ابعاد بزرگتری دارند. ووفر صدای بم، کوبشی و زیر صدای موسیقی را تنظیم می کند. این نوع باندها هم فضای زیادی را در خودرو اشغال می کنند و هم مصرف برق زیادی دارند.
مهم ترین وظیفه آمپلی فایر، بهبود کیفیت صدای در حال پخش است. قادر به افزایش 50 واتی صدای خروجی از سیستم پخش هستند. برای گرفتن صدا از ساب ووفر، آمپلی فایر مناسب لازم است.
آمپلی فایرها به 4 دسته تقسیم می شوند :
1. مونو : یک خروجی دارند و مناسب سیستمی با یک باند هستند.
2. دو کانال : برای ساپورت کردن از یک جفت باند آمپلی خور استفاده می شوند.
3. چهار کانال : برای ساپورت کردن از یک جفت باند (2باند) و یک ساب ووفر است.
4. شش کانال : برای ساپورت کردن از دو جفت باند آمپلی خور و یک عدد ساب ووفر یا یک جفت باند آمپلی خور و دو عدد ساب ووفر مورد استفاده قرار می گیرند.
کامپوننت ها نیز یک نوع تز بلندگوهای گرد قوی (معمولا باند 16) هستند که به آمپلی فایرها وصل می شوند. برای افزایش شفافیت صدا، افزایش کیفیت صدا از کامپوننت ها استفاده می شود. همچنین اسپیکر کامپوننت قابلیت حذف فرکانسهای مزاحم و ایجاد فضای سه بعدی درون کابین را دارا می باشد.
پخش صداهای ریز مهم ترین وظیفه توییترهاست. در واقع از توییترها موسیقی پخش نمی شود بلکه با پخش صداهای ریز کمک بسیاری به زیباتر شنیده شدن موسیقی می گردد. بلندگوها اغلب درون خود توییتر دارند اما نصب یک توییتر باعث می شود تا بلندگو فقط پخش صداهای حد وسط را پخش کند و توییتر به تنهایی صداهای ریز را پخش کند که این کار باعث بالا رفتن کیفیت صدای بلندگو می شود.