دینام یک قطعه بسیار پر کاربرد در صنعت های مختلف است که در خودروها نیز کاربرد دارد. این نوع موتور دینامی با توجه به منبع تغذیه خود ، به دو بخش موتور القایی تک فاز و موتور القایی سه فاز تقسیم بندی می شوند و هر کدام از آن ها در ساختار سیم پیچی و اجزای داخلیشان با یکدیگر متفاوت هستند. برای درک بهتر نوع عملکرد دینام در دستگاه های شستشو دهنده خودرو لازم است با شکل ساختاری و اجزای تشکیل دهنده آن بیشتر آشنا شوید. شناخت بهتر اجزای دینام به شما کمک می کند تا انتخاب بهتری در استفاده از این دستگاه را داشته باشید و از دستگاه خود بیشترین بهره را ببرید.
استاتور
استاتور که به آن بالشتک نیز می گویند ، یکی از مهم ترین اجزا در دینام محسوب می شود و از دو بخش هسته و سیم پیچ ها ساخته شده است. هسته استاتور دارای چند لایه نازک از ورقه های آهنی شیار دار است که به صورت عایق شده روی هم قرار گرفته اند و با استفاده از پرچ محکم می شوند. در آخر این ساختار ، یک حلقه گرد تو خالی ایجاد می کند و سیم پیچ ها داخل ان قرار می گیرند.
جنس سیم پیچ ها در دینام از مس یا آلومینیوم است که به صورت گروهی در بین شیارهای هسته پیچیده می شوند و هر دسته از این سیم پیچ ها در چند نقطه به یکدیگر متصل شده اند و ترکیب تعداد و جنس آن ها ، یکی از علت اصلی تفاوت در مدل های مختلف موتورهای دینامی به شمار می آید.
روتور
حالا که در مورد استاتور صحبت کردیم نوبت به سایر اجزای دینام به نام روتور می رسد که به آن آرمیچر نیز می گویند. روتور حیاتی بخش ترین اجزای دینام محسوب می شود که در مرکز دینام قرار گرفته و وظیفه اصلی آن تولید میدان مغناطیسی است. روتور دارای یک محور مرکزی به نام شفت است که از بهترین فولاد ساخته می شود. یک پوسته آهنی روی این محور مرکزی قرار دارد که قطعات آن مستطیل شکل است. در اغلب موتورهای القایی ، روتور بدون سیم پیچی می باشد و به شکل هسته یکپارچه ساخته شده است.
رگلاتور
از دیگر اجزای مهم در موتور دینامی ، رگلاتور نام دارد. رگلاتور ، میزان جریان الکتریکی ورودی به روتور را کنترل می کند. توان الکتریکی تولید شده توسط استاتور ، وابسته به نیروی مغناطیسی تولید شده در آرمیچر است.بنابراین تنظیم جریان ورودی به روتور ، بر توان خروجی دستگاه تاثیر غیر مستقیم دارد.
واحد یکسو کننده دیودها
واحد یکسو کننده که به آن دیود نیز می گویند وظیفه تبدیل جریان متناوب ac به جریان مستقیم dc را بر عهده دارد. به طور کلی جریان خروجی از استاتور ابتدا به شکل ac می باشد و عبور از دیودها به جریان dc پایدار تبدیل می شود. میزان تعداد دیودها که در دینام استفاده می شود بسته به تعداد خروجی استاتور متفاوت است. زمانی که جریان عبور می کند دمای دیودها بیشتر می شود ، آن ها معمولا روی صفحات خنک کننده نصب می شوند تا دما را کنترل و از عملکرد بهینه دستگاه اطمینان حاصل شود.